Dit website om bolig og byggeartikler

Forbrugslån – kan det betale sig?

,

En af de mest omdiskuterede låneformer de seneste år er forbrugslån. I adskillige annoncer i de forskellige medier reklameres der med forbrugslån, og der er efterhånden kommet utallige aktører, der tilbyder netop dette lån. Men hvorfor er dette lån så populært, og hvorfor hersker der så meget debat om netop forbrugslånet?

Hvad er et forbrugslån?

Låntyper som boliglån eller billån betegnes normalt ikke som forbrugslån. Forbrugslån kan være lån til diverse ting såsom tandlægebesøg, hvidevarer, elektronik etc. Forbrugslån er almindeligvis ikke så høje som boliglån. Låntageren behøver heller ikke at være i stand til at stille den samme sikkerhed som ved et boliglån. Renterne på forbrugslån er ekstremt høje, og det er ofte det, som forbrugslånene kritiseres for.

Fordele og ulemper ved forbrugslån

Forbrugslånene beskyldes ofte for at være uoverskuelige for låntagerne. Låntagerne ender for det meste med at betale væsentligt mere, end hvad lånet var på, og hvad man kunne forvente, hvis personen havde valgt et andet lån. Individerne, som vælger et forbrugslån, kan ofte ikke tage andre lån, og er derfor tvunget til at tage forbrugslån, da der er færre krav fra finansieringsselskabets side ved de lån. Det kan af den årsag diskuteres, hvorvidt finansieringsselskaberne udnytter låntagerne, når de med forbrugslånene bevidst henvender sig til en målgruppe, som de véd har svært ved at tilbagebetale lånet og tillige pålægger dem tårnhøje renter.

Der kan argumenteres for, at finansieringsselskaberne tilbyder en stor gruppe mennesker muligheden for at låne penge, en mulighed, de ikke har andre steder. Forbrugslån tages ofte for at købe elektronik eller andre varer, der ikke er livsnødvendige. Forbrugslån bruges dog også til at dække fornødenheder som tandlægebesøg, medicin etc., der må betegnes som særdeles vigtige. De høje renter hænger nøje sammen med den store usikkerhed, som finansieringsselskaberne tager. Som det bl.a. også ses på statsobligationer, skal renten matche sikkerheden, og en høj usikkerhed medfører derfor en høj rente.

Giver det mening at tage et forbrugslån?

Ud fra ovenstående kan man ikke give et endeligt svar på dette spørgsmål. I mange situationer er det uholdbart, og et lån til en ny telefon kan ende med at koste særdeles mange penge. I andre tilfælde er låntageren velvidende om præmisserne, og der kan det være en stor hjælp, at det er nemt og hurtigt at tage et forbrugslån. Der er dog ingen tvivl om, at man skal undersøge markedet og kende detaljerne, før man kaster sig ud i et forbrugslån.

Selvom Forbrugerrådet tidligere har anbefalet at forbyde disse lån, er de kommet for at blive. Med flere computere, smartphones og fjernsyn, vil det blive endnu lettere at tage et forbrugslån, og debatten kan dermed fortsætte i mange år endnu.

Mere om forbrugslån: https://da.wikipedia.org/wiki/Lån – Forbrugsl.C3.A5n