Dit website om bolig og byggeartikler

Guide: Fordele og ulemper ved et trægulv

80% af de danske boligejere har trægulv i deres hjem. Det skyldes, at det er nemt og praktisk, samtidig med at det ser godt ud. Der er dog også ulemper ved trægulvet. Læs med her.

Der findes mange forskellige varianter af trægulvet. Trægulve kan blandt andet lægges som brædder og planker, massiv og label parket, lamel, laminat eller klodser. Inden for hver kategori findes der forskellige kvaliteter, træsorter, priser, samt måder det skal vedligeholdes på.

Bærende og ikke-bærende trægulve

Herudover skelner man dog i mellem to kategorier af gulve; bærende og ikke-bærende gulve. Det bærende trægulv er et gulv, hvor gulvbrædderne er så tykke, at de er i stand til at bære vægten af møbler og mennesker. Det bærende gulv er lagt på tværgående lægter eller bjælker, som gulvet er sømmet fast på.

Det ikke-bærende gulv er et gulv, der skal monteres på et bærende undergulv. Det kan ’lægges løst’ oven på undergulvet samt sømmes eller limes fast.

Fordelen ved det bærende trægulv

Det bærende trægulv har den helt klare fordel, at det kan slibes, når det er blevet slidt. På den måde kommer det til at være så godt som nyt igen. Det eneste, man har skal være opmærksom på, er, at det ikke kan slibes et uendeligt antal gange. Hver gang sliber man nemlig et par millimeter af, og til sidst kan det risikere at blive så tyndt, at det ikke længere kan bære.

Er du i tvivl om, om du kan slibe dit gulv, så kontakt din lokale gulvsliber.

Samtidig vil det bærende gulv være mere behageligt at gå på, da det er mere elastisk. Samtidig vil et gulv af massive planker placeret på strøet medvirke til at skabe et godt indeklima, da det optager og afgiver fugt til rummet.

Fordelen ved det ikke-bærende trægulv

Det ikke-bærende trægulv er ikke lige så behageligt som det bærende, da det ikke kan give sig lige så meget. Denne gulvtype kan ikke slibes så mange gange, som det bærende trægulv — til gengæld vil det ikke være så dyrt at erstatte som det massive trægulv.

Inden du beslutter dig for, hvilket gulv du vil lægge, bør du overveje fordele og ulemper.