Dit website om bolig og byggeartikler

Sådan får du den rette emhætte i dit køkken

Med en god emhætte placeret over dig komfur sparer du dig selv for flere ubehageligheder. Dels sparer den dig for en hel del rengøring i køkkenet, og dels sparer det dig for et indeklima, der er præget af mados.

Gener ved mados i hjemmet

Det er selvsagt ikke rart med mados i hjemmet. Dels er det noget fedtet stads, som er vanskeligt at vaske af, og det sætter sig som bekendt alle vegne i køkkenet. Og dels er det temmelig usundt for indeklimaet at luften indeholder partikler efter madlavning.

Er dit køkken åbent eller amerikansk og dermed i åben forbindelse med stuen, så kan denne generende mados brede sig temmelig vidt ud i hjemmet.

Placerer du en god og stærk emhætte lige over dit komfur, så reducerer du denne udladning af mados betragteligt.

Forskellige typer af emhætter

Principielt findes der to typer af emhætter. Der findes modeller, der har udsugning med direkte forbindelse til det fri. Og der findes modeller, hvor luften ikke føres ud i det fri, men filtreres via et kulfilter.

Dem med direkte udsugning til det fri, er de mest effektive. Til gengæld kræver de jo, at det er muligt at føre udsugningsrøret ud gennem en væg eller et loft og ud i det fri. Det kan ikke lade sig gøre alle steder.

Dem med kulfilter er mindre, og optager dermed ikke så meget plads i køkkenet. Dertil kommer, at de kan bruges alle vegne, da de er uafhængige af, om der er en væg ud til det fri i køkkenet.

Valg af emhætte

Det første, du skal overveje, inden du anskaffer dig en emhætte, er selvfølgelig, om det skal være en, der recirkulerer og filtrerer luften, eller om det skal være en af dem, der kræver udsugning til det fri.

Det valg afhænger først og fremmest, om det er praktisk muligt med udsugning. Er det ikke det, så har du kun en type emhætte at vælge imellem.

Dernæst skal du beslutte, hvor kraftig en motor, der skal være i. Jo kraftigere motor, des kraftigere effekt. Det siger sig selv.

Designet er heller ikke uvæsentligt. Smag og behag spiller ind, men du bør også tage hensyn til køkkenets størrelse og dets øvrige interiør.

Er dit komfur en del af en kogeø, anbefales det, at du får monteret en emhætte med et tragtformet emfang, der er i stand til at opfange mere mados fra et større område.

Et gør-det-selv-projekt?

Er du en habil eller semi-habil handymand, så er det ikke den mest vanskelige opgave at få monteret en emhætte selv.

Drejer der sig om en lille emhætte med kulfilter, er det ingen sag. Den kan for eksempel placeres under et overskab og skal sådan set bare sættes i en stikkontakt, så kører den.

En emhætte med udsugning til det fri er en lidt mere krævende opgave. Er det den første emhætte, der skal sættes op i køkkenet, så kræver det, at der bliver skåret hul i ydermuren, så udsugningsrøret kan føres udenfor. På ydersiden af muren skal der monteres et spjæld, og bor du højt oppe, kan det være vanskeligt at komme til.

Føres røret op gennem loftet og ud gennem taget til det fri, så kræver det dels noget isolering af røret, hvis loftet er koldt, og dels skal der skæres hul ud til det fri, og røret skal sættes fast i et spjæld.

Der skal selvfølgelig også skabes plads til emhætten, der både kan veje og fylde en del.

Findes der en stikkontakt i væggen til emhætten, må du gerne selv tilslutte den.

Hyr en håndværker

Foretrækker du at lade en professionel håndværker montere din emhætte, så er det naturligvis også en mulighed. Så kan du være helt sikker på, at det bliver gjort efter alle kunstens regler.

Som altid, når man kontakter håndværkere, så er det en god idé at kontakte nogle stykker, så man har nogle tilbud, man kan sammenligne.

Hos byggeexpert.dk kan du få god og grundig vejledning i, hvordan du bedst forbereder dig, når du skal indhente håndværkertilbud. Så bliver du godt klædt på til at få en pris på montering af emhætte.

At vælge og at montere en emhætte kræver dels nogle overvejelser og dels en vurdering af de fysiske forhold i dit køkken.

Når først emhætten sidder der, og du bruger den dagligt, så vil snart sætte virkelig stor pris på den.