Dit website om bolig og byggeartikler

Sådan vedligeholder du bedst din gyngestol til udendørsbrug

Når din gyngestol og havemøbler i en årrække har stået udendørs i de skiftende danske årstider, vil stolen og dine andre møbler være godt påvirket af vind og vejr. Dine træmøbler kan være begyndt at rådne, eller der kan være gået svamp i møblerne. Malingen kan også være begynde at skalle af, så møblet har mistet sin tidligere charme.

Selv hvis du har investeret i kvalitetsmøbler til udendørsbrug, vil disse møbler efter nogen tids ståen ude i al slags vejr kunne drage fordel af en kærlig hånd eller lidt forebyggende behandling. Selv de bedste gyngestole til haven vil med tiden miste deres glans; farverne falmer, stolen får pletter, rustmærker sætter sig omkring skruer og søm.

Med den rette vedligeholdelse vil du dog kunne få din havegyngestol til at se ud som ny i mange år fremover, så du kan få endnu mere glæde ud af stolen. Der er trods alt intet som at sidde på terrassen og gynge på en lun sommeraften, mens du nyder sommeraftenens lyde! I denne artikel vil vi derfor give nogle tips til, hvordan du bedst kan vedligeholde din gyngestol!

Forskellige ting at være opmærksom på når havemøblerne skal rengøres

Du bør være opmærksom på, at den type vedligeholdelse, som er god for udendørsmøbler, ikke nødvendigvis er den samme, som du ville bruge til dine indendørsmøbler. Eksempelvis kan stuemøbler holdes i god stand med blot et godt lag voks eller jævnlig polering. Møbler til udendørs brug som din gyngestol kan dog med fordel plejes med sæbevand til at fjerne pletter foruden forskellige typer maling og trælak til at holde træet frit for råd og svamp.

En oftest ignoreret eller glemt metode til at få dine havemøbler til at holde sig længere på, er simpelthen ved blot at afdække møblerne eller stille dem ind i skuret eller op på loftet, når de ikke er i brug! Meget af arbejdet til at holde udendørsmøbler rene går med at fjerne den naturlige opbygning af snavs og pletter, som finder sted over tid. Hvis du sørger for at forebygge dette, kan du spare en hel masse tid og arbejde ganske simpelt.

Du vil sandsynligvis blive overrasket over, hvor meget længere din havegyngestol og andre møbler til udendørs brug kan holde sig pæne og som nye, hvis bare de undgår at blive udsat for det værste af elementernes påvirkning! For eksempel vil din gyngestol af træ kunne holde sig smuk meget længere, hvis ikke den står ude i den danske vinter, hvor den bliver påvirket af vand, som fryser inde i træet og udvider sig, og sprænger træet!

For alle havemøbler gælder, at de kan have godt af en regelmæssig rengøring til at fjerne skidt og snavs fra pollen og støv, saft fra træer, eller endda fugleklatter. Du bør altid begynde med at feje møblet med en klud eller kost, og til de mere genstridige pletter og urenheder kan en børste og en spand med lunt sæbevand anbefales. Husk at skylde efter med rent vand, så du fjerner sæben og træet ikke udludes!

Hvordan undgår du bedst at din trægyngestol falmer?

Tekstil som puder, tæpper og gardiner falmer med tiden, når de jævnligt udsættes for sollys, og det samme gør møbler af træ. Dette sker, selv hvis møblet afskærmes fra direkte sollys, og skyldes diffus belysning og reflekterede solstråler. Solens ultraviolette stråler påvirker dog ikke din elskede gyngestols kvalitet, udover at dens farver med tiden afblejes. Hvis du ønsker at undgå dette, kan du som nævnt stille stolen og de andre havemøbler op på loftet eller ind i skuret, når de ikke bruges, eller du kan sørge for afdække møblerne med presenning eller lignene.

Alternativt kan du vælge at male dine møbler eller behandle dem med træolie eller trælak med et par års mellemrum, eller når du mener, at møblerne begynder at trænge til det. Dette er dels en god og hyggelig måde at bruge en sommereftermiddag på samtidig med, at det er en måde, hvorpå du kan få dine havemøbler og din gyngestol til at fremstå så gode som nye!

God fornøjelse med projektet!