Dit website om bolig og byggeartikler

Vælg en billig funktionel bordplade til køkkenet

Det er blevet meget populært at få nyt køkken fra tid til anden, og køkkenfirmaerne tjener rigtig godt i disse år. Har du råd, kan du lade køkkenfirmaet stå for det hele inklusive opsætning, men regningen bliver astronomisk, hvis du ikke passer på. Problemet er jo, at der er så meget, man godt kunne tænke sig, og hver enkelt del koster i sig selv kun begrænset merpris. Opgradering af greb, opgradering af skuffe-funktionen, opgradering af finish’en osv.

Udgiften til selve bordpladen kommer som regel som et chok – især for førstegangskøberen. Det gælder nok især, hvis du vælger at tage imod rådgivning fra køkken-sælgeren. Her løber bordpladen meget let op i 10.000 kroner eller mere, særligt hvis du forelsker dig i de lidt mere specielle materialer som for eksempel beton, natursten eller kompositmaterialer.

Spar på bordpladen, og få råd til resten af køkkenet

Der kan spares rigtig mange tusinde, hvis du vælger en snusfornuftig tilgang og går efter en standard-bordplade. Næsten alle specialbordplader stiller særlige krav til vedligeholdelse, og har også ofte forskellige problematikker i forhold til ridsefasthed, varmebestandighed og modstandsdygtighed over for vand og spildte madvarer.

Den klassiske stavlimede bordplade går nok aldrig af mode, og den er så udbredt, at prisen er yderst rimelig. En lakeret udgave er mere eller mindre vedligeholdelsesfri, men vælger du en rå plade, skal du være indstillet på jævnlig efterbehandling med olie eller lignende, og du må også være forberedt på, at der kan opstå skjolder.

Vil du være snusfornuftig for alvor, vælger du i stedet den klassiske laminerede bordplade, som helt enkelt består af robust spånplade med et limet kunststoflaminat på oversiden. Det lyder ikke som verdens mest sexede løsning, og det er det måske heller ikke. Men det er en utrolig funktionel løsning, som holder til næsten alt. Den har bevist sit værd gennem generationer, og moderne teknikker gør næsten løsningen ”bombesikker”. Laminaten sidder 100% fast gennem hele bordets levetid, og det beskytter effektivt mod skjolder og indtrængende vand. Det er dermed også en utrolig hygiejnisk løsning. Madrester kan ikke sætte sig i bordet eller trænge ned, og laminaten tåler selv hårdhændet rengøring og skrappe rengøringsmidler.

Køb bordpladen uden om køkkenfirmaet og spar endnu mere

Selv om du vælger en af de billige løsninger med stavlimet træ eller laminat, kommer du som udgangspunkt næsten altid til at betale ekstra, hvis bordpladen indgår i en samlet løsning. Når du alligevel har ”sparekniven” fremme, kan du lige så godt gå hele vejen, og købe bordpladen, hvor den er billigst. Det er den som regel altid i et helt almindeligt byggemarked, selv om der typisk er et udmærket udvalg af både massive træbordplader og laminerede bordplader.

Et udmærket eksempel kan du se her, hvor XL Byg præsenterer mange muligheder. Har de ikke præcis den udgave du søger, kan det være de kan hjælpe med at finde en leverandør og tage bordpladen hjem på bestilling. Og ellers er der også mange andre byggemarkedet af vælge imellem. Du kan med fordel lave din research online, og så tage ud og kigge nærmere på kvaliteten, når du har fundet nogle lovende emner.

Brug overskudpladen til et hjemmelavet skrivebord

Bordplader købes som regel i hele længder, og du kan sagtens ende med at stå tilbage med et udmærket stykke bordplade, som ikke behøver gå til spilde. En køkkenbords-plade udmærker sig jo ved at være både tung og stabil, og det er perfekt til et skrivebord. Den nemmeste løsning er at købe et par bæringer, som skrues direkte op på væggen. Herpå monteres bordpladen, og så har du et solidt stabilt skrivebord, uden irriterende bordben. Det letter rengøringen og øger komforten, når du arbejder ved bordet.  I stedet for bæringerne kan du også vælge nogle klapbeslag. Så kan du have et skrivebord, der kan klappes ind til væggen med et snuptag, når det ikke bruges. Det er en både smart, billig og pladsbesparende løsning.